Als zelfstandige is het moeilijk om zorgzaam om te springen met je mentaal welzijn, en om de waarschuwingssignalen te herkennen. Stress in de werkomgeving heeft ook gevolgen voor het mentaal welzijn. Hoe gaan zelfstandigen om met alledaagse problemen? Hoe gaan ze om met stress en druk? Nicolas Godard, algemeen directeur van Trust Real Estate, deelt zijn mening hierover.

Nicolas Godard begon in 2005 als stagiair te werken in de vastgoedsector. Hij ontwikkelde een sterke belangstelling voor de verkoop van vastgoed en architectuur, en staat nu aan het hoofd van Trust Real Estate, een vastgoedbedrijf met 12 medewerkers, met vestigingen in Grez-Doiceau, Chaumont en Namen, dat net zijn 10-jarig bestaan viert. Zijn missie? Zijn klanten een regionale en lokale vastgoedservice bieden.

Tips van een zelfstandige voor een goede mentale gezondheid

Omringd zijn is essentieel in tijden van crisis

Zoals heel wat zelfstandigen werd Nicolas getroffen door de pandemie: “We hebben veel geld verloren. Alles wat we de afgelopen 8 jaar hebben opgebouwd, moesten we overdoen.” Daarna volgde een periode van andere moeilijkheden die we moesten overwinnen: “De prijs van vastgoed steeg sterk, wat enorm stresserend was omdat mensen niet per se de mogelijkheid hadden om tegen die prijs te investeren. De energiecrisis heeft aan dit probleem nog een extra dimensie toegevoegd.” Terwijl de pandemie al veel zelfstandigen heeft getroffen, worden zij nu geconfronteerd met een nieuwe crisis, ditmaal een energiecrisis. "De mentale druk nam even sterk toe als de kosten en de sociale lasten. Toen ik begon, vielen de kosten om een makelaarskantoor te runnen mee, nu moet je twee keer zoveel werken om het bedrijf te runnen.”

Het is ook belangrijk om sociaal omringd te zijn, zodat je er niet alleen voor staat om problemen aan te pakken. Nicolas is omringd door 12 medewerkers en vertelt ons over het voordeel daarvan: “We delen onze ervaringen en dat kunnen we niet doen als we onze activiteit alleen uitoefenen. Het is de menselijke kant die ik leuk vind aan het hebben van personeel, en ik vind het leuk om mensen de kans te geven zich te ontwikkelen, zoals ik in het verleden ook heb kunnen doen.”

Sporten als uitlaatklep

Ondernemers en zelfstandigen werken meestal met meer enthousiasme en zijn vaak dynamischer. Dit kan er echter voor zorgen dat tekenen van uitputting en mentaal onbehagen minder snel herkenbaar zijn. Met de tijd en de ervaring heeft Nicolas geleerd de signalen te herkennen en weet hij nu wanneer het nodig is om een pauze in te lassen. Zoals voor veel zelfstandigen is sporten voor hem een uitlaatklep om te bekomen van alle stress en spanningen. Twee keer per week gaat hij naar zijn basketbalclub en geldt er maar één regel: geen enkele sessie missen.

Mijn beste advies is om dezelfde kwaliteitsservice te blijven bieden, en om te luisteren naar de klant

Het is belangrijk om jezelf altijd opnieuw in vraag te stellen

Nu Trust Real Estate net 10 jaar bestaat, is dit voor Nicolas een gelegenheid om de balans op te maken van de vele jaren ervaring en om zijn lessen met ons te delen. Als hij opnieuw zou moeten beginnen, zou hij dat op dezelfde manier doen? “Als ik de zaken vanop afstand bekijk, dan weet ik niet of ik het bedrijf evenveel zou laten groeien. Soms vraag ik me af of een klein kantoor niet interessanter was geweest dan drie. Dat gaat gepaard met een enorme werklast die het soms verhindert om kwalitatieve tijd door te brengen in de privésfeer. Tegelijkertijd ben ik blij en trots op de reputatie die ik in de loop der jaren kon opbouwen.”

Nicolas vertrouwt ons het ultieme advies toe dat hij zou willen delen: "Als ik de sleutels van mijn kantoren zou overhandigen aan een opvolger, dan zou mijn beste advies zijn om dezelfde kwaliteitsservice te blijven bieden, en om te luisteren naar de klant. Maar nog belangrijker is dat ik zou adviseren om altijd open te staan voor verbetering, om nooit op je lauweren te rusten en om jezelf altijd uit te dagen. Bedrijven die standhouden zijn bedrijven die ervoor hebben gekozen om nooit op hun lauweren te rusten.”

De Belgen een lang en gelukkig leven bieden zonder financiële zorgen: dat is de missie van verzekeraar NN. Met concrete oplossingen en diensten biedt NN ondersteuning aan zelfstandigen. NN zet zich volop in voor jouw (geestelijke en lichamelijke) gezondheid en voor jouw financiële toekomst. Als je meer wil weten over deze onderwerpen, bezoek dan de website van de campagne “Gelukkig zelfstandig”, met concrete tips voor zelfstandigen en hun mentaal welzijn.