Als zelfstandige is het moeilijk om zorgzaam om te springen met je mentaal welzijn, en om de waarschuwingssignalen te herkennen. Zelfstandigen krijgen te maken met te veel stressvolle situaties zonder dat ze ondersteuning krijgen, en dat kan leiden tot verschillende vormen van mentaal onbehagen. Hoe gaan zelfstandigen om met onzekere tijden zoals nu? Hoe vermijd je stress? Welke oplossingen zijn er voor hen? Damien Pauquet, diëtist en voedingsdeskundige bij Nutri Pauquet Centers, deelt zijn mening hierover.
De passie van Damien Pauquet voor sport bracht hem er in 2003 toe om te starten als zelfstandig diëtist en sportvoedingsdeskundige. Twintig jaar later heeft hij twee Nutri Pauquet Centra geopend en werkt hij op de twee locaties samen met een vijftiental zelfstandige medewerkers, waaronder diverse psychologen, mental coaches en reflexologen. Twee centra waar men terecht kan voor alles wat te maken heeft met welzijn, geestelijke gezondheid, sport en voeding.
Ook al werkt hij in de welzijnssector, toch heeft Damien vaak last van stress, en de laatste crisissen waarmee zelfstandigen werden geconfronteerd, hebben ook hem niet gespaard: "De covidperiode was mentaal een zeer moeilijke tijd. Ik voelde me volledig geïsoleerd, ik had geen enkel contact meer, en ik moest inventief zijn om niet vergeten te worden.” Damien's geheim tegen stress is hardlopen. Volgens hem is het hebben van een activiteit buiten het werk essentieel om alles even te ontvluchten en de stress te verlichten: "Ik ga een paar keer per week lopen en ik noteer dat in mijn agenda, net zoals ik een vergadering noteer. Het is belangrijk om dit te doen, anders lopen we het risico om dat moment uit te stellen wegens te veel werk, en dan zijn we de gelegenheid om onze batterijen op te laden kwijt.”
Een team hebben en sociaal omringd zijn als zelfstandige maakt dat je een betere levenskwaliteit hebt, maar het levert ook extra stress op
Met zijn 20 jaar ervaring heeft Damien Pauquet de evolutie meegemaakt van de moeilijkheden waarmee zelfstandigen geconfronteerd worden, namelijk de voortdurende stijging van de lasten en kosten. "In de loop der jaren zijn er nog moeilijkheden bijgekomen. We hebben geleden onder de pandemie en momenteel is er de energiecrisis. Er moeten alsmaar meer kosten en lasten worden betaald. Dat genereert problemen die ervoor zorgen dat het alsmaar moeilijker wordt om zijn activiteit draaiende te houden.” Toen hij begon te werken, oefende Damien zijn activiteit alleen uit. Hij is van nature wel iemand die graag alleen is, maar hij vindt het toch belangrijk om als zelfstandige omringd te zijn. Nu hij medewerkers heeft, voelt hij zich meer gesteund in moeilijke of stressvolle tijden. Maar die situatie is ook paradoxaal: “Een team hebben en sociaal omringd zijn als zelfstandige maakt dat je een betere levenskwaliteit hebt, maar het levert ook extra stress op. Daar zit de paradox, want deze situatie had me rust moeten brengen, aangezien ik hulp kreeg en mijn werkdruk afnam. Het maakte me echter nog meer gestrest dan voordien, door de angst voor de toekomst die gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om een team te leiden.” Aarzel niet om advies in te winnen bij een managementprofessional om te begrijpen hoe je met de druk kan omgaan die inherent is aan het leiden van een team.
De financiële gerustheid van de Belgen is nog nooit zo kwetsbaar geweest. 68% van de Belgen is er niet gerust op. Zelfstandigen worden niet gespaard: 1 op de 4 Belgische zelfstandigen overweegt zijn bedrijf (gedeeltelijk of tijdelijk) te sluiten omdat het niet meer rendabel is . Damien ziet deze stress overal rond zich: "De meeste mensen in mijn naaste omgeving zijn zelfstandig. Als we elkaar zien, dan praten we over het werk en dan stel ik vast dat veel zelfstandigen enorm gestresseerd zijn.” Dat wordt door de huidige crisis nog versterkt: “15 jaar geleden waren zelfstandigen niet zoveel bezig met stress. De pandemie heeft hier in belangrijke mate toe bijgedragen, maar dat was niet het enige. Men ging ervan uit dat de stress en de drukte die te maken hebben met de covidperiode op een gegeven moment zouden eindigen, of tenminste zouden afnemen. Wat de energiecrisis betreft, hebben we geen idee hoelang die zal duren. De crisis slokt budgetten op en laat geen ruimte meer voor investeringen en bedrijfsontwikkeling, en veel zelfstandigen werken met verlies. Mijn bezorgdheid is of ik mijn personeel zal kunnen behouden als de energiecrisis nog enkele maanden of zelfs jaren aanhoudt.” Door je te omringen met andere zelfstandigen kan je je ervaring delen met anderen die hetzelfde doormaken, en verminder je de individuele druk.
Met 20 jaar ondernemerservaring heeft Damien Pauquet veel opmerkelijke momenten meegemaakt, sommige positiever dan andere. De grootste les die hij in de loop der jaren heeft geleerd is om nooit op je lauweren te rusten en jezelf voortdurend opnieuw uit te vinden.
De Belgen een lang en gelukkig leven bieden zonder financiële zorgen: dat is de missie van levensverzekeraar NN. Met concrete oplossingen en diensten biedt NN ondersteuning aan zelfstandigen. NN zet zich volledig in voor jouw (geestelijke en lichamelijke) gezondheid en voor jouw financiële toekomst. Als je meer wil weten over deze onderwerpen, bezoek dan de website van de campagne “Gelukkig zelfstandig”, met concrete tips voor zelfstandigen en hun mentaal welzijn.