Ben jij gelukkig zelfstandig? Zonder een gezonde geest is succesvol business doen ver weg. Mentaal welzijn moet dan ook bespreekbaar zijn onder zelfstandigen, vindt verzekeraar NN. Want open praten over hoe je erin zit, helpt uitvallen door mentale problemen te voorkomen. Maak kennis met Cindy, gecertificeerd accountant en eigenaar van BoekhouderOnline, die van grenzen stellen haar prioriteit maakt.

Ondernemen op eigen voorwaarden

In 2009 koos Cindy om zelfstandig te gaan ondernemen. Maar… op haar eigen voorwaarden. In 2015 startte ze Boekhouderonline, een online platform waarbij ze andere ambitieuze ondernemers ontzorgt van fiscale, wettelijke en sociale verplichtingen. Maar ze helpt hen ook van hun bedrijf een winstgevend verhaal te maken én te behouden. Vandaag werkt Cindy, heel bewust, terug alleen. Ze laat zich wel bijstaan door andere freelancers als de nood het hoogst is of als er een bepaalde expertise vereist is. “Toen ik in 2018 zeven op zeven aan de slag was en meer bezig was met aansturen en controleren dan met echt werken, bereikte ik een kantelpunt. Ik besefte dat ik niet meer ondernam onder mijn eigen voorwaarden.” Ze evalueerde en stuurde haar situatie tijdig bij, waardoor het net niet tot een fysiek kantelpunt kwam.

Tips van een zelfstandige boekhoudster voor een goede mentale gezondheid

Work en life verbinden is OK

In haar maandelijkse inspiratiemail geeft Cindy haar lezers een kijk in haar leven en in haar business. Dat zijn geen droge updates rond fiscaliteit, maar eerder zeer brede ondernemerstips. Maar in de mails is ze ook heel open over haar privéleven, dat soms nu eenmaal in de weg staat van haar professioneel leven. En de mooie reacties op de inspiratiemail zijn het bewijs dat haar aanpak aanslaat. Ook in haar Out Of Office is Cindy altijd eerlijk: “In plaats van een standaard basismailtje, probeer ik te personaliseren en zo verbinding te zoeken met mijn klanten.”

Het belang van ontkoppelen en ontprikkelen

Vergeet niet om je ‘aan’-knop ook regelmatig op ‘af’ te zetten. Ontkoppelen kan door alle schermen en prikkels te elimineren, of door regelmatig te mediteren, zoals Cindy, die bij de app Meditation Moments zweert. Verder raadt Cindy ook me-time blokken aan, zij plant die in om te mountainbiken, de honden uit te laten, te sporten.

Durf luisteren naar je eigen buikgevoel

Toen Cindy voelde dat ze in overdrive geraakt, ging ze in beraad met zichzelf. Conclusie? Ze vond geen rustmomenten meer, en dus was het tijd om compromissen te maken met zichzelf. Toen ze haar buikgevoel volgde en haar kantoor inkromp en afscheid nam van enkele klanten, voelde ze de druk van haar schouders vallen: ze had de juiste keuze genomen.

Vind ook op professioneel vlak je vertrouwenspersoon

Privé goed omringd zijn is één ding, maar ook als ondernemer is het belang daarvan niet te onderschatten. Cindy en haar partner ventileren tijdens het dagelijkse wandelingetje met de honden over de avonturen van het ondernemerschap. Maar het loont ook om je aan te sluiten bij een netwerk, zoals Cindy die via ee netwerkorganisatie een hechte band vond met ondernemende vrouwen.

Ik kijk op zondag, in tegenstelling tot vele anderen, nooit op tegen mijn werkweek

Gestolen momentjes van goud

Het mooiste moment uit Cindy’s carrère als zelfstandig ondernemer tot nu toe?
“Geen specifiek moment. Dat is het net het mooie. Ik kijk op zondag, in tegenstelling tot vele anderen, nooit op tegen mijn werkweek. Ik keer ook graag terug uit vakantie. Dat is mijn persoonlijke overwinning. Ik heb een leven kunnen creëren waar werk en leven in elkaar passen en waar ik mijn eigen vrijheid heb kunnen creëren. Als mijn kinderen thuis komen van school, kan ik er voor hen zijn, hen verse soep serveren en luisteren naar hun verhalen… Die gestolen momentjes zijn goud waard.”

Belgen een lang en gelukkig leven bieden zonder financiële zorgen: dat is de missie van verzekeraar NN. NN ondersteunt zelfstandigen met concrete oplossingen en diensten ter ondersteuning van financieel, fysieke en mentaal welzijn.. Wil je meer weten over deze onderwerpen, bezoek dan de campagnewebsite 'Gelukkig Zelfstandig' met concrete tips voor zelfstandigen en hun mentaal welzijn.