Het beroepsleven van de zelfstandige zorgt elke dag voor stress en druk. Als je niet werkt aan je mentaal welzijn, dan wordt het moeilijk om het werktempo bij te houden. Daarom is het volgens verzekeraar NN van essentieel belang om hierover te praten, om je activiteit in de best mogelijke mentale omstandigheden voort te zetten. Amaël Hazza Galzin is architect, fotograaf en content creator, en sinds een jaar zelfstandig. Hij vertelt hoe hij omgaat met stress.

Na enkele jaren als freelancer in bijberoep, startte Amaël Hazza Galzin in januari 2022 als zelfstandige in hoofdberoep. Nadat hij zijn diploma architectuur behaalde aan La Cambre, besloot hij om zijn pijlen te richten op verschillende creatieve activiteiten: architectuur, fotografie en het creëren van content.

Tips van een zelfstandige voor een goede mentale gezondheid

Laat je goed omringen

Amaël werkt als interieurarchitect in een team van 7 architecten, een belangrijk gegeven voor hem, omdat hij nood heeft aan sociaal contact tijdens het werken: "Ik vind het heel belangrijk om ook als zelfstandige omringd te zijn, vooral in een creatieve omgeving. Het is bijvoorbeeld interessant om het creatief proces te versnellen. Als ik alleen werk, ben ik niet zo productief als met mijn collega's met wie ik ideeën kan uitwisselen en discussiëren. Het is een job waarvoor men in een team moet kunnen werken.” Als zelfstandige is het daarom belangrijk om te kunnen werken in het bijzijn van andere zelfstandigen. Op deze manier kan je tips krijgen en je laten leiden door gelijkgestemden die werkzaam zijn in hetzelfde domein.

Mentaal welzijn is een onderwerp dat in alle gesprekken aan bod komt

Ondernemers en zelfstandigen hebben de neiging om hun job met meer enthousiasme en gedrevenheid te doen, maar dat kan tekenen van uitputting en mentaal onbehagen naar de achtergrond verbannen. Volgens Amaël komt dit door het feit dat zelfstandigen hun beroep met passie uitoefenen, en het voor hen moeilijker is om grenzen te stellen. Mentaal welzijn is toch een onderwerp dat in alle gesprekken centraal staat. "Onder zelfstandigen hebben we het vaak over onze gemoedstoestand. Als we afspreken om een glas te drinken, dan gaat het steeds weer over onze alledaagse problemen, en dan vooral over het werk. Soms zijn we op, omdat we te veel werk hebben, of omdat klanten niet op tijd betalen, enz. Het is iets dat elke dag ter sprake komt.” Het is dan ook belangrijk om de tekenen van slecht in je vel zitten te leren herkennen, en het nodige te doen om goed voor jezelf te zorgen.

Zelfstandig zijn, dat is leren om soms je hersenen eventjes uit te schakelen

"Stress is een dagelijks gegeven, omdat je je eigen baas wordt. En wonderen, daar moet je zelf voor zorgen, want als je niet werkt, dan is er geen inkomen”, aldus Amaël over stress bij zelfstandigen. “Het feit dat ik een bedrijf heb opgericht, zorgt voor extra stress. Opdat een bedrijf levensvatbaar zou zijn, is er een bepaald jaarlijks inkomen nodig. Je hebt dus stress omdat je voldoende klanten moet hebben om aan de financiële behoeften van je bedrijf te voldoen.” Bij Amaël uit stress zich net als bij andere zelfstandigen in slaapstoornissen. Je moet weten hoe je je hersenen kunt uitschakelen om niet overstelpt te worden en onder te grote druk te komen staan.

Het feit dat ik een bedrijf heb opgericht, zorgt voor extra stress.

De Belgen een lang en gelukkig leven bieden zonder financiële zorgen: dat is de missie van levensverzekeraar NN. Met concrete oplossingen en diensten biedt NN ondersteuning aan zelfstandigen. NN zet zich volop in voor jouw (geestelijke en lichamelijke) gezondheid en voor jouw financiële toekomst. Als je meer wil weten over deze onderwerpen, bezoek dan de website van de campagne “Gelukkig zelfstandig”, met concrete tips voor zelfstandigen en hun mentaal welzijn.